GUTTA » A kontraszt mammográfia alapelvei

A kontraszt mammográfia alapelvei

 

Bemutatás

 

Már néhány tudományos tanulmány bizonyította, hogy a mammográfia csökkenti a mellrákban való elhalálozást. A mammográfia sikeressége a rák identifikálásának képességétől függ a röntgensugarak különböző abszorpciója alapján a rákos szövetekben a szír és mirigyes szövetekhez képest.

 

Mi a kontraszt mammográfia?

 

A kontraszt mammográfia a jódos kontrasztanyag kimutatása a mammográfiás készülék segítségével. A használt kontrasztanyagok ugyanazok, mint a szabványos CT vizsgálatnál alkalmazott anyagok. A kontraszt mammográfiát 2D (CE2D), 3D (CE3D) megjelenítéssel is el lehet végezni vagy ezek kombinációjával. Ám a CE3D jelenlég még kereskedelmi forgalomban nem kapható.

 

Miért hasznos a kontraszt mammográfia?

 

A kontraszt mammográfia hasznos, mivel bizonyított, hogy a kontraszt anyagok összegyűlnek az elváltozásokban, melyek anyagcseréje aktív. Tekintettel arra, hogy a kontraszt anyagok egyenesen a mell fiziológiájában gyűlnek össze, a kontraszt anyaggal készült felvételek kiegészítő információkkal szolgálnak a hagyományos úton nyert morfológiai felvételhez. Ezen kívül a kontraszt anyagot nem befolyásolja a sűrű mell szövet. Tehát a kontraszt mammográfia sűrű mellnél hasznos lehet.

 

Hogyan működik a kontraszt mammográfia?

 

A tumornak a növekedéshez vérellátásra van szüksége és növekedési kapillárisra a vér vezetéséhez. A gyorsan növekvő daganatoknak gyengén fejlett ereket okoznak. Ezek az erek sorban elkezdhetnek szivárogni és ha a kontraszt anyag kering a vérben, beszivárog az extracelluláris (sejten kívüli) területre és elegendő koncentrációban összegyűlik a daganatban. Ez lehetővé teszi az egész folyamat megjelenítését a mammográfiai felvételen.

 

Hogyan jelenik meg a kontraszt anyag?

 

A kontraszt anyag abszolút koncentrációja a mellszövetben nagyon alacsony, még a nagy rákos daganatban is. Ha az expozíció azonnal a kontraszt anyag beadása után elkészül, akkor nehéz megfigyelni a kontraszt növekedését, mivel a kontraszt anyag aránya nagyon alacsony. A kontraszt anyag jobb megjelenítésére speciális képalkotó technika használatos. A használt Duális energia azon az elven működik, hogy a kontraszt anyagban található jód eltérően nyeli el a röntgensugarakat a különböző energiaforrásoktól eltérően a normális mellszövettel összehasonlítva. A duális energiával készült felvételekből két expozíció készül, hogy egy alacsony energiával készült felvételt nyerjenek, de magas energiájút is. Az alacsony energiával készült felvétel standard felvétel ugyanolyan paraméterekkel (kV 28-33,mAs,filter Rh-Ag) mint a hagyományos mammográfiánál. A magas energiával készült felvétel kV(45-49) a Cu filter segítsével. Az X-Ray energia az alacsony energiás expozíciónál az ún. „k-éllel”, tehát a röntgensugarakat nem állítja meg a jód. Az alacsony energiás felvétel csak parachimális struktúrákat tartalmaz. Az X-Ray energiás felvételek, magas energiával a „k-él” felett állnak, tehát a röntgensugarakat a jód hatékonyan megállítja, aminek az eredménye egy két koncentrációjú kép – mell és jód, összekeverve.

A végső felvétel a két, különböző energiákkal készült felvétel leolvasásával készül. A leolvasás eltávolítja a mell parachimális szerkezeteikt és a zsírszövetet is, viszont megőri a felvételt, ami elsősorban a mellben található kontraszt anyagból áll.

 

Mikor használatos a kontraszt mammográfia?

 

A kontraszt mammográfia a hagyományos mammográfiai kivizsgálás után következik vagy az ismert esetleg gyanús elváltozások ultrahangos lokalizációja után. A jódos kontraszt anyag hasonlóan viselkedik, mint a gadolíniumos kontraszt anyag, amit a mell MRI-nél használnak. Éppen ezért volt javasolva, hogy a kontraszt mammográfia ugyanolyan klinikai indikációknál legyen használva, mint a mell MRI. Azon kívül, hogy a nők azon csoportjának hasznos lehet, akiket különböző okokból nem lehet MRI-vel kivizsgálni, pl. klausztrofóbia miatt.

 

Zasady kontrastnej mamo1

Alacsony energiás felvételek a kontraszt anyag beadása előtt (a) és a kontraszt anyag beadása után (b) szinte teljesen megegyeznek.
A magas energiás felvétel (c) mutatja az elváltozást és a mell parenchimát. Ám mindkettőt alacsony kontraszttal. A végső felvétel duális energiával (d) eltávolította a mell parenchimia többségét és tisztán kimutatja a kontraszt anyagot egy izolált elváltozásban.

 

Összehasonlítás az MRI-vel

 

A kontraszt mammográfia olcsóbb lehet, mivel a berendezés árának alacsonyabbnak kellene lennie és az eljárás idejének pedig rövidebbnek. További lehetséges előnye, hogy a berendezés elhelyezése egyszerűbb olyan helyeken is, ahol a nehéz MRI berendezést nem lehet elhelyezni. A rendszer rugalmassága abban rejlik, hogy felhasználható szűrésre, diagnosztizálásra, biopsziára és kontraszt mammográfiára.

Az MRI-nek vannak előnyei a kontraszt mammográfiával szemben, mint az ellátás aktuális standard szabványa, mindkét mellről felvétel készítés sokkal egyszerűbben, mint a kontraszt mammográfiával és az MRI-vel a „tracer kinetics” mérésének lehetősége.

Mindkettő ellen különböző ellenjavallatok is léteznek, a Gd-MRI és a kontraszt mammográfiára, pl. allergiás reakció a gadolíniumos és jódos kontraszt anyagra. Ezen kívül néhány az MRI ellen szóló vélemény szerint a kontraszt mammográfia jobb alternatíva lehet. Például: klausztrofóbia, fém- vagy elektronikus implantátumok, nem lehetséges a fekvő pozíció.

 

Clinical Protocol

 

A kontraszt mammográfia használói említik, hogy a kontraszt anyagot intravénás injekcióval adják be. A páciens a gyógyszer beadása közben ülhet a mell kompressziója nélkül a jobb vérkeringés miatt.

Hozzávetőleg két perccel a kontraszt anyag beadása után a mell a kívánt projekcióba komprimálható és sor kerül az első duális expozícióra. A kivizsgálás alatt további szükséges eljárások is elvégezhetők (RCC,LCC,RMLO,LMLO) vagy a másik mell kivizsgálása, ami hozzávetőleg 2-8 percig tarthat. Az eljárás általában a mellel kezdődik, a klinikai protokoll szerint. Például a bal mellel kezdünk, mivel a kontraszt anyagnak a legmagasabb a koncentrációja.

 

Zasady kontrastnej mamo2

A CE2D felvételkészítés hozzávetőleg 2 perccel a kontraszt anyag beadása után kezdődik. A mell komprimálva van, aztán következik az alacsony energiás (L) expozíció és a magas energiás (H). Automatikusan duális energiás felvétel jön létre.

 

Sugárdózis

 

A duális energia technikája a két expozíció. A magas energiás expozíciónak 50%-al alacsonyabb a dózisa, mint az alacsony energiásnak. Tehát egy kontraszt mammográfia procedúra 1,5-szer nagyobb sugárdózist jelent, mint a hagyományos mammográfiánál.

 

Következtetések

 

A kontraszt mammográfia megfelelő alternatíva lehet a mell MRI-re. Van néhány előnye az MRI-vel szemben, beleértve az alacsonyabb költségeket és az eljárások rövidebb idejét. A kontraszt mammográfia és a 3D tomo kivizsgálás kombinációja sokkal több információval szolgál, mint a kontraszt mammográfia maga.

 

Zasady kontrastnej mamo3

Ha a kontraszt mammográfia a COMBO mód része, a tomo szken (3D) alacsony energiával (L) és magas energiával (H) készül.

 

Zasady kontrastnej mamo4

Zasady kontrastnej mamo5

Zasady kontrastnej mamo6